TürküSokagi.Com - Türkü Ansiklopedisi  

Geri git   TürküSokagi.Com - Türkü Ansiklopedisi > Etkinlikler Sokağı > TürküSokağı Röportajları

Seçenekler Stil
Alt 12-27-2009, 04:36 PM
ACEMKIZI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ACEMKIZI ACEMKIZI isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yönetici
Aşığı kül eyler sendeki siyah...

Tecrübe Puanı: 10
ACEMKIZI is infamous around these parts
Standart Devrimche'nin Özgür Akdemir Röportajı

ÖZGÜR AKDEMİR BİZE KENDİNİ VE MÜZİK YAŞAMINI ANLATIRMISIN?

1981 İstanbul doğumluyum ama aslen Sivas İmranlılıyız çok ufak yaşlarda bağlama çalarak başladım bizim evde babam çalıyordu ondan feyiz alarak çalmaya başladım daha sonra çeşitli kurslardan eğitimler aldım,2001 senesinde İTÜ’ye girdim bu zaman zarfı içinde çeşitli gruplar kurdum konserler verdim, ilk grubumun ismi grup Zülfikar’dı bağlama çaldım türküler söyledim bir çok sanatçıya albümünde ve sahnede vokal yaptım 2005 yılında rengahenk türküleri yaptık ilk profesyonel çalışmamız sonra bir klip çektik Davut Sulari’ye ait kirpiğin kaşına değdiği zaman o iyi oldu sevildi daha sonra da Anadolu Sevdası ikinci Rengahenk türküler albümünün çıkardık çok güzel tepkiler aldık.

HER SANATÇININ ÖRNEK ALDIĞI İSİMLER VARDIR SENİN ÖRNEK ALDIĞIN İSİMLER KİM VEYA KİMLERDİR?

Müzik anlamında eski. yeni herkesi dinlerim. halk müziği usta çırak ilişkisine bağlıdır ustadan alır öğrenirsin ve sonrada anlatırsın senden sonraki nesile eski ozanlardan eski kaynak kişilerden öğreniyoruz konservatuarda okumamdan dolayı kaynak kişiye rahatça ulaşabiliyoruz ustalara ulaştıktan sonra eksiklerini görüyorsun alıyor notasını analiz ediyorsun biz okulda bir uzun havayı iki ayda bitirdiğimiz oluyor, öğrenme anlamında türk halk müziği çok zor bir tarz türkü söylemek çok zor iyi öğrenmek çok iyi çalışmak lazım.

TÜRKÜLERİN BİR TANIMI VAR HERKESCE BİLİNEN SEN NASIL TANIMLIYORSUN TÜRKÜLERİ?

Dediğin gibi Vural türkülerin ortak bir tanımı var ama türküler her şeyden önemlisi insanları anlatıyor paylaşımlarını anlatıyor, yaşamını anlatıyor hikâyelerini anlatıyor zaten her türkü yaşanmış bir olaydan ibarettir o zamanki savaşlardan tutunda, cenazelerden, düğünlerden etkilenerek yakıldığı için direk insanı anlatıyor

TÜRKÜLER YOZLAŞIYORMU?

Yozlaşırken de iyi yerlere geliyor bence şu anda son beş seneyi söyleyim türkülerde şöyle bir durum var kaynak kişiden söz etmiştik bundan on sene önce kaynak kişiyi bulamıyorduk Zaralı Halil,Celal Güzelses dinlememiştim kaynaklara zor ulaşıyorduk şimdi ise daha kolay bir takım müzik şirketleri eski kaynakları yeniden yayınlıyor bu anlamda çok faydası oldu kaliteli dinleyici albümü buluyor ona sahipleniyor ona göre bir takım olayları göz önüne alarak iyi çalışmak lazım ve daha çok çalışarak iyi çalışmalar sunmalıyız.

TÜRKÜ BARLAR HAKKINDA DÜŞÜNCELERİN?

Türkü söyleyenler çoğaldı önceden türküler söyleniyordu dinleyici sağlamdı şimdi ise tamamıyla eğlence mekânları herkes kendi keyfinde kimse türkü söyleyenin farkında bile değil ben önceden türkü barlara koşa koşa gidiyordum çağrıldığım zaman, şimdi yürüyerek gidiyorum.

TÜRKÜLERİN GENİŞ KİTLELERE ULAŞMASI İÇİN NELER YAPILMALI?

Ülkemizde şöyle bir sorun var arkadaşlarla da zaman zaman konuşuyoruz bu ülkedeki ortak sorun nedense kendi kültürüne karşı bir çekingenlik var sanki insanlar türkülerden korkuyormuş gibi acaba türkü söylesek ne olur, pop sanatçılarından türkü söyleyenler oldu bu yeni jenarasyonun öğrenmediğini düşünüyorum kaynak kişiye muhakkak ulaşılmalı türkülerin deyişlerin içersinde güzel sözler var önce onu anlamalıyız insan bir şey paylaşır gider onu yazar onun için iyi anlamalı ve sahip çıkmalıyız hep beraber.

MÜZİKAL ÇALIŞMALARIN NELERDİR SOLO ALBÜM ÇIKARTACAKMISIN?

Solo albümüm üzerinde çalışıyorum, okulum var, konserlerim oluyor zaman zaman bizim dikkat etmemiz gerek doğruyu öğrenip doğru aktarmalıyız kültürümüz büyük

SİTEMİZE BAKTIN İNCELEDİN TÜRKÜ SOKAĞI HAKKINDA DÜŞÜNCELERİN?

Çok geniş üye sayınız var öncelikle bu siteden dolayı emeği geçen herkesi kutluyorum bu kadar geniş siteler yok halk müziği adına. çağ internet çağı sizde zamanla daha iyi olacaksınız sizlere de ihtiyaç var

SEVENLERİN SANA NASIL ULAŞABİLİRLER?
www.ozgurakdemir.com ‘dan mesaj bırakabilirler benim hakkımda öğrenmek istediklerini öğrenebilirler

SÖYLEŞİMİZİN SONUA GELDiK ÖNCELİKLE ZAMAN AYIRDIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM VE BAŞARILAR DİLİYORUM SEVENLERİNE SÖYLEMEK İSTEDİKLERİN NEDİR?

Herkesi çok seviyorum. Neden seviyorum ? Bu Rengahenk türkülerden dolayı ayrı bir hava ulaştı solo albümüm yok ama insanlar benim için bir şeyler yapıyor senin gibi kardeşlerim geliyor konuşuyoruz sohbet ediyoruz benim için bir şeyler yapıldığını görüyorum mutlu oluyorum sizin çabanız benden daha fazla ben uğraşıyorum bir takım işlerle ama bunları görüncede dahada çok mutlu oluyorum herkes türküleri iyi anlayıp iyi dinlesinler ve kültürlerine sahip çıksınlar…

Etiketler
Özgür akdemir, röportaj, türkü

Seçenekler
Stil